Spaghetti bolognese.

By 7/06/2016 ,


Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 cebula
  • oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron spaghetti
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, u mnie makaron razowy. Kiedy makaron już ugotujemy wykładamy na talerz, następnie sos bolognese i trochę startego sera.


Smacznego :)

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Uwielbiamy. Obowiązkowo raz w tygodniu musi być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! U mnie też inaczej mąż się buntuje :)

      Usuń
  2. Ja osobiście użyłbym tu wołowiny, lepiej komponuje się z pomidorami niż wieprzowina. Dodatkowo do przesmażenia mięsa polecam masło klarowane lub smalec. Smażenie na oleju to duży błąd a smak słabego rzepakowego tłuszczu przebija się potem w daniu. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że wołowina jest najlepsza do tego typu dań :) W przepisie nigdzie nie jest napisane jakie dodałam mięso. A co do smażenia na oleju - używam go tak mało że nawet nie czuję, ale wskazówki cenne - dziękuję :) Również pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)