Spaghetti bolognese.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 cebula
- oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona
- 2 ząbki czosnku
- makaron spaghetti
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż
nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory
miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez
praskę czosnek - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na
patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos
będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na
opakowaniu, u mnie makaron razowy. Kiedy makaron już ugotujemy wykładamy na
talerz, następnie sos bolognese i trochę startego sera.
Smacznego :)
5 komentarze
Uwielbiamy. Obowiązkowo raz w tygodniu musi być :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! U mnie też inaczej mąż się buntuje :)
Usuńmoje ulubione ! :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście użyłbym tu wołowiny, lepiej komponuje się z pomidorami niż wieprzowina. Dodatkowo do przesmażenia mięsa polecam masło klarowane lub smalec. Smażenie na oleju to duży błąd a smak słabego rzepakowego tłuszczu przebija się potem w daniu. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że wołowina jest najlepsza do tego typu dań :) W przepisie nigdzie nie jest napisane jakie dodałam mięso. A co do smażenia na oleju - używam go tak mało że nawet nie czuję, ale wskazówki cenne - dziękuję :) Również pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)