Ogórki małosolne.
Składniki (proporcje na 1 kg ogórków):
- 1 kg ogórków gruntowych
- ok. litr wody
- 1,5 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami)
- kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu
- liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki
Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki,
szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście.
Chrzan kroimy na mniejsze paseczki, liście rwiemy na kawałki aby obdzielić
każdy słoik po równo. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia.
Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy
pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Zalewamy
zagotowaną wodą i lekko zakręcamy zakrętkami.
Ogórki gotowe są do jedzenia po 4-5 dniach.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)