Ogórki małosolne.

By 7/23/2016 ,


Składniki (proporcje na 1 kg ogórków):
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • ok. litr wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • koper (ten wielki, z żółtymi baldachimami)
  • kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu
  • liście: chrzanu, wiśni i/lub porzeczki
Ogórki dokładnie oczyszczamy, urywamy im ogonki, szorujemy z resztek ewentualnej ziemi. Myjemy chrzan, obrany czosnek i liście. Chrzan kroimy na mniejsze paseczki, liście rwiemy na kawałki aby obdzielić każdy słoik po równo. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia.
Koper układamy na dnie słoików, ogórki układamy pionowo, a w wolne miejsca wtykamy czosnek, porwane liście i chrzan. Zalewamy zagotowaną wodą i lekko zakręcamy zakrętkami.
Ogórki gotowe są do jedzenia po 4-5 dniach.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)