Podudzia z kurczaka pieczone z kurkami.
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 250 g kurek
- 2 łyżeczki koperku suszonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki oliwy
- 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku
Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki
wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną
mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty
marynatą. Następnie miskę zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin
(można to zrobić w pojemniku z przykryciem). Kurki oczyszczamy i kroimy w
kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i
pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy
do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki,
między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy
przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35
minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. po tym czasie ściągamy folię i
zapiekamy jeszcze 20 minut.
Smacznego :)
2 komentarze
Kurki zebrane, więc jestem gotowa do przetestowania przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :) z ziemniaczkami z koperkiem pycha :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)