Podudzia z kurczaka pieczone z kurkami.

By 7/22/2016 ,


Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 250 g kurek
  • 2 łyżeczki koperku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku
Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można to zrobić w pojemniku z przykryciem). Kurki oczyszczamy i kroimy w kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. po tym czasie ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 20 minut.


Smacznego :)

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Kurki zebrane, więc jestem gotowa do przetestowania przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) z ziemniaczkami z koperkiem pycha :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)