Zapiekanka bolońska.

By 7/18/2016 , ,



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 500 g makaronu świderki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 300 g startego żółtego sera

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy już będzie ugotowany - odcedzamy, przekładamy do garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)