Zapiekanka bolońska.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 500 g makaronu świderki
- 1 papryczka chilli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek
granulowany
- 300 g startego żółtego sera
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż
nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory
miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy - dokładnie ze sobą
mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do
momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą
konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy już
będzie ugotowany - odcedzamy, przekładamy do garnka i wlewamy do niego sos
boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia
żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 25 minut w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)