Dżem wiśniowy.
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 2 żelfixy 2:1
- 500 g cukru
Wiśnie
rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami,
zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i
ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy
do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie
zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem do góry.
Smacznego :)
2 komentarze
Prosty i szybki przepis, bez wielogodzinnego gotowania : ) Teraz coraz więcej osób robi dżemy bez żelfix-u, ale kiedy brakuje czasu na stanie przy garach, bez zagęszczacza się nie obejdzie. Zresztą, taki dżem jest o wiele bardziej wartościowy niż sklepowy, bo sami kontrolujemy ilość cukru i proporcje owoców. No a wiśnie to pozycja obowiązkowa sezonu na przetwory, zwłaszcza jeśli ktoś ma dostęp do własnych, w pełni ekologicznych owoców. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie działkowe owoce są najlepsze :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)