Placki po węgiersku bez papryki.

By 3/04/2015 ,



Składniki:
  • §  250 g mięsa wołowego na gulasz
  • §  500 ml przegotowanej wody
  • §  1 kostka do dań mięsnych
  • §  papryka ostra mielona, pieprz
  • §  5 ziarenek ziela angielskiego
  • §  2 liście laurowe
  • §  1 cebula

GULASZ

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i  również smażymy na maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy do smaku. Kiedy już nam się zagotuje dodajemy kostkę mięsną i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) do miękkości mięsa.

PLACKI

Składniki:
  • 10 ziemniaków
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody - mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawiamy (można dodać 2 jajko jeśli masa będzie zbyt mało zbita ze sobą). Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe aby tłuszcz troszkę odsączyć.

Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Szkoda, że przepis na kostce. Szkoda, że brak proporcji przy plackach między ziemniakami a mąką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że kostka to nic nadzwyczajnego do przepisu, ale dla wielu ludzi się przydaje. :) A co do placków to miałeś/miałaś rację już poprawione. Pozdrawiam.

      A na następny raz proszę się przedstawić ja nie udostępniam anonimowo i chciałabym wiedzieć z kim rozmawiam :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)