Pierś z kurczaka z pomidorami.
Składniki (2 osoby): 
- 1 mały pomidor 
- 1 filet z piersi kurczaka 
- tymianek 
- ostra papryka mielona 
- szczypta soli 
- plasterek sera żółtego 
- oliwa 
Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i
papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra
sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu
żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut.
Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz
ziemniaczkami*:
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej 
- kawałek pomidora 
- oliwa 
- sól, pieprz, zioła prowansalskie 
- kilka ziemniaków 
Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach,
pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy do kapusty, przyprawiamy i
polewamy oliwą - wszystko razem mieszamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki,
gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy.
Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy aż będą złote.
Smacznego :)
1 komentarze
ciekawa propozycja....
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)