Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach.
- 175 g ciecierzycy
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 cebuli czerwonej
Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i
płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do
miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem,
papryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w
plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka
odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z
ziemniaczkami.
Ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do
miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i
smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)