Żonaty żurek.

By 11/05/2015 ,


Składniki:
  • Ziemniaki (według uznania, zależy ile osób będzie jadło)
  • 1 cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1/2 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • majeranek, pieprz, sól
  • Żurek (kupiłam w butelce, można dostać w piekarni)
  • 1,5 litra wody
  • 50 g masła/margaryny
Kiełbasę kroimy w kostkę, ząbki czosnku drobno siekamy. Pietruszkę i selera obieramy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy majerankiem pieprzem i solą. Gotujemy około 45 minut. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Po tych 45 minutach wstrząśnięty żurek wlewamy do wywaru i gotujemy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z cebulką i masłem z patelni.
Żurku z tylu składników wychodzi około 2 litry.

Wykładamy na jedną stronę talerza ziemniaki, a na drugą wylewamy żurek. 


Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)