Żonaty żurek.
Składniki:
- Ziemniaki (według uznania, zależy ile osób będzie jadło)
- 1 cebula
- 2 kiełbasy śląskie
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- majeranek, pieprz, sól
- Żurek (kupiłam w butelce, można dostać w piekarni)
- 1,5 litra wody
- 50 g masła/margaryny
Kiełbasę kroimy w kostkę, ząbki czosnku drobno
siekamy. Pietruszkę i selera obieramy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i doprawiamy majerankiem pieprzem i solą. Gotujemy około 45 minut. W
między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Po tych 45 minutach wstrząśnięty
żurek wlewamy do wywaru i gotujemy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki
rozgniatamy i mieszamy z cebulką i masłem z patelni.
Żurku z tylu składników wychodzi około 2 litry.
Wykładamy na jedną stronę talerza ziemniaki, a na drugą wylewamy żurek.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)