Ciasteczka owsiane.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 2/3 kostki masła/margaryny
- 4 stołowe łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Blachę do pieczenia wykładamy
papierem. Bierzemy dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem
z mąką i solą. W garnku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i
studzimy. Do drugiej, większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy
razem na puszysto (ja ubijałam mikserem). Wlewamy do jajek z cukrem wystudzone
masło i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy do masy suche składniki, płatki z
mąką i solą, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Porcjami dosypujemy wiórki
kokosowe – nie zawsze cała szklanka ładnie wklei się w masę. Masa powinna być
lepka i plastyczna, nie może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą,
nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego
orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy
je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka
przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka
przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła.
Smacznego :)
2 komentarze
jakie pysznosci :D Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe ciasteczka owsiane!
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)