Zupa z ciecierzycy.
Składniki:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 175 g ciecierzycy (3/4 szklanki)
- tymianek, papryka ostra mielona, sól, czosnek granulowany
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy
Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później
gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę
kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką,
czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka
przekładamy ją do pomidorów i mieszamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do
naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
20 minut. Wyciągamy przekładamy do miski i miksujemy. Podgrzewamy do
zagotowania się w garnku i podajemy. Jeśli chcemy ostrzejszą zupkę dodajemy
papryki.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)