Delikatny mus czekoladowy.
Składniki:
- 200 g czekolady
- 6 jajek
- skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 3 łyżki mocnej kawy
Czekoladę razem ze startą skórką i kawą rozpuszczamy w
kąpieli wodnej (ustawiamy miskę z czekoladą na gotującej się wodzie w garnku i
mieszamy do momentu rozpuszczenia. Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy
ze szczyptą soli na sztywną pianę. Rozpuszczoną czekoladę kiedy już przestygnie
mieszamy z żółtkami a następnie czekoladową masę dodajemy do białek -
delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Mus przelewamy do
pucharków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godz. a najlepiej całą noc.
Podajemy posypane wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)