Drożdżówki z serem.

By 2/04/2016


Składniki:

CIASTO:
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • sól
  • 100 g masła
MASA SEROWA:
  • 400 g sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 48 g cukru waniliowego
Składniki na masę serową miksujemy do otrzymania gładkiej masy.

Robimy rozczyn z drożdży. W tym celu do garnka wsypujemy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy letnim mlekiem (nie może być gorące!). Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 30 minut).
Do reszty ciepłego mleka dodajemy miękkie masło, pozostały cukier i jajka - roztrzepujemy widelcem.

Do pozostałej części mąki dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną.  Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) w momencie kiedy mikser zaczyna nam się buntować kończymy wyrabianie ręką, aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godz.).  
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przecinamy na dwie części. Na każdą z nich wykładamy równo masę serową i rozsmarowujemy, jeśli lubimy możemy posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty składamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na bułeczki ( ok. 8-10 części). Układamy na blaszce jedna obok drugiej. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aby lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)