Drożdżówki z serem.
Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 120 g cukru
- sól
- 100 g masła
MASA SEROWA:
- 400 g sera twarogowego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- 48 g cukru waniliowego
Składniki na masę serową miksujemy do otrzymania
gładkiej masy.
Robimy rozczyn z drożdży. W tym celu do garnka
wsypujemy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy letnim mlekiem (nie może
być gorące!). Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 30 minut).
Do reszty ciepłego mleka dodajemy miękkie masło,
pozostały cukier i jajka - roztrzepujemy widelcem.
Do pozostałej części mąki dodajemy rozczyn z drożdży,
sól oraz mieszankę mleczną. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki)
w momencie kiedy mikser zaczyna nam się buntować kończymy wyrabianie ręką, aż
utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1
godz.).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat
oprószony mąką i rozwałkowujemy na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przecinamy na
dwie części. Na każdą z nich wykładamy równo masę serową i rozsmarowujemy,
jeśli lubimy możemy posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty składamy wzdłuż
dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na bułeczki ( ok. 8-10 części). Układamy na
blaszce jedna obok drugiej. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aby lekko
wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
30-35 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)