Pierś z indyka zapiekana w czerwonej soczewicy.
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 350 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- czosnek granulowany, papryka ostra mielona, sól,
pieprz, oregano
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 papryki czerwonej
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
(powinna powstać papka), doprawiamy solą, papryką, czosnkiem i oregano.
Papryczkę chili kroimy w małe kawałeczki (bez nasion), cebulę w kosteczkę i
podsmażamy na odrobinie oliwy, do momentu aż cebula ładnie się nam zeszkli.
Następnie paprykę z cebulą dodajemy do soczewicy i gotujemy około 5 minut, pod
koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie
mieszamy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w
plasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i
posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na
nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy
pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera
na pierś z indyka i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego
:)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)