Tort kokosowy.

By 2/20/2016


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier, miksujemy do momentu aż masa nam się spieni, odstawiamy na kilka minut. Następnie ponownie miksujemy aż masa zrobi się puszysta i kremowa.
Po tym czasie stopniowo przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką już nie mikserem, do powstania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy(średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu.


Składniki na krem kokosowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% do deserów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by w lodówce spędziły minimum 2 godziny).
Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). 
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką!
Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników.
1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do połączenia.

Składniki do nasączenia biszkoptu:
  • 75 ml likieru migdałowego (amaretto)
  • 75 ml mleczka kokosowego



Likier i mleczko mieszamy ze sobą.

Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze/talerzu, nasączamy go 1/2 mieszanki likieru i mleczka. Wykładamy połowę masy kremowej z wiórkami.
Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z wiórkami.
Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt.
Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej resztą masy.
Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy wg uznania. 
Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce.

Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć biszkopt startą gorzką czekoladą.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)