Tort kokosowy.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier, miksujemy do momentu aż masa nam
się spieni, odstawiamy na kilka minut. Następnie ponownie miksujemy aż masa
zrobi się puszysta i kremowa.
Po tym czasie stopniowo przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia, mieszamy łyżką już nie mikserem, do powstania jednolitej masy. Tak
przygotowaną masę przekładamy do tortownicy(średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
(tylko dno) i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ
ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10
minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając
dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu.
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% do deserów
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by
w lodówce spędziły minimum 2 godziny).
Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita
śmietana).
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i
delikatnie mieszamy łyżką!
Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe
i ponownie mieszamy do połączenia składników.
1/3 masy odkładamy do lodówki (do dekoracji boków i
wierzchu tortu). Do reszty masy natomiast dodajemy wiórki, mieszamy do
połączenia.
Składniki do nasączenia biszkoptu:
- 75 ml likieru migdałowego (amaretto)
- 75 ml mleczka kokosowego
Likier i mleczko mieszamy ze sobą.
Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze/talerzu,
nasączamy go 1/2 mieszanki likieru i mleczka. Wykładamy połowę masy kremowej z
wiórkami.
Następnie kładziemy drugi biszkopt, nasączamy
pozostałym likierem z mleczkiem. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu z
wiórkami.
Na wierzch wykładamy ostatni biszkopt.
Boki i wierzch tortu smarujemy pozostawioną wcześniej
resztą masy.
Oprószamy pozostałymi wiórkami kokosowymi i dekorujemy
wg uznania.
Schładzamy przez minimum 3 godziny w lodówce.
Przed wyłożeniem masy kokosowej można oprószyć
biszkopt startą gorzką czekoladą.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)