Risotto parboiled z pieczarkami.
Składniki:
- 200 g ryżu parboiled
- około 1,5 l bulionu drobiowego
- 500 g pieczarek
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 100 g mozzarelli
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- masło
- 5 łyżek śmietanki 18%
Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy
na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy
solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody z pieczarek.
Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę
podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion
dolewamy następną porcję rosołu, czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Kiedy
będzie już miękki dolewamy do niego śmietankę. Dodajemy pieczarki i pokrojoną w
kosteczkę mozzarellę, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy.
Smacznego :)
1 komentarze
Bardzo smaczne risotto zrobiłaś Kasiu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)