Risotto parboiled z pieczarkami.

By 5/17/2016 ,


Składniki:
  • 200 g ryżu parboiled
  • około 1,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 100 g mozzarelli
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • masło
  • 5 łyżek śmietanki 18%
Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody z pieczarek. Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Kiedy będzie już miękki dolewamy do niego śmietankę. Dodajemy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. 


Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo smaczne risotto zrobiłaś Kasiu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)