Schab ze śliwką w koperkowej marynacie.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- suszone śliwki
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki koperku suszonego
- 1 łyżka papryki ostrej mielonej
- szczypta soli
- 30 g masła
- woda
Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem
w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce
przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie
mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab moczymy w niej z każdej strony
i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub jeśli mamy możliwość na całą noc. Po tym
czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy
na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm.
Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso
pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Z pozostałej wody z tłuszczem możemy
zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię,
podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami (lub poza
sezonem z kluskami śląskimi) i surówką.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)