Dżem wiśniowy.

By 7/13/2016 ,


Składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 2 żelfixy 2:1
  • 500 g cukru

Wiśnie rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami, zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem do góry. 

Smacznego :)
W wiśniowym sadzie 2016

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Prosty i szybki przepis, bez wielogodzinnego gotowania : ) Teraz coraz więcej osób robi dżemy bez żelfix-u, ale kiedy brakuje czasu na stanie przy garach, bez zagęszczacza się nie obejdzie. Zresztą, taki dżem jest o wiele bardziej wartościowy niż sklepowy, bo sami kontrolujemy ilość cukru i proporcje owoców. No a wiśnie to pozycja obowiązkowa sezonu na przetwory, zwłaszcza jeśli ktoś ma dostęp do własnych, w pełni ekologicznych owoców. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie działkowe owoce są najlepsze :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)