Ciasteczka owsiane.

By 11/07/2015 ,


Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 2/3 kostki masła/margaryny
  • 4 stołowe łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

 Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Bierzemy dwie miski. W mniejszej z nich mieszamy płatki owsiane razem z mąką i solą. W garnku rozpuszczamy masło razem z masłem orzechowym i studzimy. Do drugiej, większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy razem na puszysto (ja ubijałam mikserem). Wlewamy do jajek z cukrem wystudzone masło i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy do masy suche składniki, płatki z mąką i solą, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. Porcjami dosypujemy wiórki kokosowe – nie zawsze cała szklanka ładnie wklei się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna, nie może się rozsypywać. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła.

Smacznego :)

          You Might Also Like

          2 komentarze

          Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

          Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

          Pozdrawiam :)