Barszcz wigilijny.

By 12/26/2015 ,


Składniki (4 porcje):
  • 2 kg buraków 
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 l wrzątku
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu).
Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek  i zagotowujemy. 
Do barszczu  dodajemy  wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio na talerze przez sitko. Podajemy z uszkami.

Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)