Barszcz wigilijny.
- 2 kg buraków
- 3 garście suszonych grzybów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 l wrzątku
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy
do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem
angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu).
Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na
tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko
zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek i zagotowujemy.
Do barszczu dodajemy wywar z
ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około
10 minut. Następnie barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio na talerze
przez sitko. Podajemy z uszkami.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)