Kilimandżaro.

By 12/01/2015


CIASTO
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,25 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 margaryny
  • Aromat waniliowy 9 ml
  • 3 łyżki kakao
MASA
  • 410 g brzoskwiń w syropie
  • 500 ml śmietanki 30%
  • żelatyna-fix deserowa 60 g
CIASTO

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), wlewamy aromat waniliowy, dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm). Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie części. 


MASA

Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku,dodajemy syrop z brzoskwiń i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą.
Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie i mieszamy łyżką.
Wykładamy na ciasto, formujemy górkę i przykrywamy pokrojoną w trójkąty(wielkość zależy od tego jak duże kawałki ciasta chcemy podawać) górną częścią ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub jeśli mamy możliwość na całą noc. 


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)