Bożonarodzeniowa gwiazda drożdżowa.
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- 60 g cukru
- 30 g masła
- 8 g suchych drożdży
- 1 rozmącone jajko
- krem czekoladowy
1. Mleko podgrzewamy do temperatury
pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka - odstawiamy
aby zaczęły pracować.
2. Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej
miski. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczamy i dodajemy do
mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową).
3. Do mąki dodajemy ubite jajka, drożdże i
masło z mlekiem. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
4. Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na
4 równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Powinna mieć średnicę około
24 cm (odcięłam od dna tortownicy).
5. Pierwszy placek układamy na wyłożonym
papierem do pieczenia dnie tortownicy, smarujemy go kremem czekoladowym,
pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtarzamy z drugim
i trzecim plackiem.
6. Na wierzch układamy ostatni krążek
drożdżowy. Brzegi ciasta lekko dociskamy.
7. Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków,
pozostawiając nienacięte kółko w środku (można odcisnąć szklankę będziemy wtedy
wiedzieli dokąd możemy ciąć).
8. Każdy wycięty kawałek przekręcamy 2 razy.
Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz
na zdjęciu). Przekręcone kawałki łączymy po dwa brzegami. Przykrywamy ciasto i
pozostawiamy do napuszenia.
9. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
Smacznego :)
1 komentarze
Jaki piękny efekt. *-*
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)