Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora.
Składniki:
- 1 por
- 400 g zielonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu (przepis tutaj)
- 200 ml śmietanki 18%
- sól, pieprz, natka pietruszki
Pora kroimy w półksiężyce (białą część) i przekładamy na patelnię z
odrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do
zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony
zielony groszek i por - gotujemy około 10 minut. Po tym czasie przelewamy
wszystko do blendera dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i miksujemy. Kiedy krem już będzie
gładki i jednolity, przekładamy go z powrotem do garnka, doprawiamy solą,pieprzem i podgrzewamy jeszcze
chwilkę.
Podajemy z chlebem.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)