Schab z kością w marynacie musztardowej.
Składniki:
- 1 kg schabu z kością
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka bazylii
- 50 g masła
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardy i
bazylii i mieszamy aż składniki się połączą, jeśli marynata będzie za gęsta można
dodać jeszcze oliwy. Schab płuczemy wykładamy na talerz i nacieramy marynatą z
każdej strony. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą dobę. Po
tym czasie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (ok. 5
mm) i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku przez 1 godz. 10 minut.
Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić
bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na
małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki.
Podajemy z kluskami i surówką.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)