Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 jajka
- sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona
- 500 ml wrzątku
- 500 ml rosołu (przepis tutaj)
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut,
następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy
dwoma szklankami rosołu i również gotujemy i studzimy. W czasie kiedy soczewica
i kasza nam się studzi, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Czosnek
przeciskamy przez praskę.Następnie łączymy wszystkie składniki, doprawiamy
papryką, solą, pieprzem i tymiankiem. Przekładamy do formy (keksówki)
wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do
180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia a
następnie wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Smacznego :)
1 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)