Roladki schabowe w sosie czosnkowo-ziołowym.
- 6 sznycli wieprzowych
- 200 ml śmietany 18%
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 plastrów polędwicy sopockiej
- 200 ml wody
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 4 ząbki czosnku
SOS:
Śmietanę, mąkę oraz wodę wlewamy do
garnuszka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz,
dokładnie ze sobą mieszamy i zagotowujemy.
Sznycle rozbijamy tłuczkiem, solimy i
pieprzymy, wykładamy po plastrze polędwicy i sera - zwijamy w roladki i
układamy w naczyniu żaroodpornym - zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
Podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej (przepis)
i ziemniaczkami.
Ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki,
gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy
bazylią i smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)
2 komentarze
A ile dokładnie tej mąki dodać?
OdpowiedzUsuńNa początek dodać 3 łyżeczki, cały czas mieszając tak aby nie powstały kluski. Jeśli sos będzie po zagotowaniu za rzadki dodać jeszcze łyżeczkę i ponownie zagotować.
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)