Tagliatelle w sosie bolońskim z kurczakiem.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona
- 300 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarniste)
Pomidory przekładamy do miski, doprawiamy oregano, bazylią, solą i papryką,
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miksujemy na gładką masę. Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy/oleju. Przekładamy pomidory na
patelnię i podsmażamy do momentu aż powstanie gęsty sos (woda wyparuje) - można
dodać oregano i bazylię według uznania. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę
doprawiamy papryką ostrą mieloną i solimy. Smażymy na osobnej patelni do
zrumienienia. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie
już miękki odcedzamy i przekładamy do miski/garnka dodajemy do niego sos i
dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, na górę dajemy kurczaka i posypujemy
serem.
Smacznego :)
2 komentarze
uwielbiam takie dania, kusząco wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też uwielbiam a sos boloński to mój ulubiony :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)