Ciasto Pani Walewska.
Składniki:
CIASTO
- 500 g mąki
- 220 g masła
- 6 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
BEZA
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 laska wanilii (opcjonalnie)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- amaretto do smaku
PONADTO
- około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek)
- około 70 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż
powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze
szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy
stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i
posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć
upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią
spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i
posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym
do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając
płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta).
1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski
wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Pozostałe mleko
wlewamy do miseczki, dodajemy obydwie mąki, żółtka i miksujemy. Następnie
powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym
ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem. Kiedy będzie już
puszyste, nie przerywając ucierania, dodajemy partiami budyń, a na końcu wlewamy
stopniowo amaretto. Chłodne placki przekładamy masą.
Przed podaniem wkładamy do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
5 komentarze
Mniam, chyba je zrobię w przyszłym tygodniu. ;D
OdpowiedzUsuńPolecam :) bardzo smaczne, ja uwielbiam wszystkie ciasta z kremami :)
UsuńPysznie wygląda i pewnie smakuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbarrrdzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam! :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)