Dorsz w cieście francuskim z pieczarkami.
Składniki:
- 6 kostek z dorsza
- 2 ciasta francuskie
- 300 g pieczarek
- 6 plastrów sera mozzarella
- sól, pieprz cytrynowy
- 1 jajko
Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem
cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju
rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto
francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone
pieczarki, na nie mozzarellę. Boki ciasta kroimy na 4 paski z każdej strony
(prawie do samej ryby) następnie paskami przykrywamy rybę tak aby paski
nachodziły na siebie (patrz zdjęcie). Tak przygotowane paczuszki przekładamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem każdą z
paczuszek i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
Smacznego :)
7 komentarze
Bardzo ciekawa przekąska. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dorsza! Twój wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam, obiad dla całej rodziny, nawet dla tych którzy rybę widzą tylko w panierce :P
UsuńWygląda bardzo smakowicie, bardzo lubię ryby :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFinezyjnie wyglądają te pakieciki, a zawartość nader smakowita...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)