Pierś z indyka duszona z pieczarkami.

By 11/29/2015 ,


Składniki:
  • 400 g piersi z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól
  • mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna)
  • wrzątek
  • 4 łyżki śmietanki 18%
Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy. Płuczemy pod wodą oblewamy olejem i posypujemy z każdej strony pieprzem i solą - odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w talarki same kapelusze, później talarki jeszcze na pół. Marchewkę tak samo jak pieczarki - talarki i na pół. Cebulkę kroimy w kostkę. Po godzinie wyciągamy nasze piersi z lodówki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju tylko chwilkę z każdej strony. Na osobnej patelni w tym samym czasie smażymy marchewkę na odrobinie oleju, po chwili dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy trochę zmiękną solimy i posypujemy pieprzem i wyciskamy czosnek. Po chwili dodajemy usmażone filety z indyka zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła nam piersi. Przelewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy indyka. Doprawiamy papryką i bazylią. Dusimy przez 15 minut.Dodajemy śmietankę i gotujemy 2 minutki. Następnie wyciągamy mięsko na talerze i zagęszczamy sos wlewając go do 3 łyżeczek mąki i dokładnie mieszamy w kubku - dodajemy do sosu na patelnię i mieszamy, kiedy sos się zagęści wylewamy go na mięso i kluski.


Smacznego :)

You Might Also Like

2 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)