Ciasto Pani Walewska.

By 4/23/2016


Składniki:

CIASTO
  • 500 g mąki
  • 220 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
BEZA
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • amaretto do smaku
PONADTO
  • około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek)
  • około 70 g płatków migdałowych


Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta).

1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki, dodajemy obydwie mąki, żółtka i miksujemy. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z pozostałym cukrem. Kiedy będzie już puszyste, nie przerywając ucierania, dodajemy partiami budyń, a na końcu wlewamy stopniowo amaretto. Chłodne placki przekładamy masą.
Przed podaniem wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


Smacznego :)

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Mniam, chyba je zrobię w przyszłym tygodniu. ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) bardzo smaczne, ja uwielbiam wszystkie ciasta z kremami :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda i pewnie smakuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. barrrdzo lubię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)