Dorsz w cieście francuskim z pieczarkami.

By 4/21/2016 , ,


Składniki:
  • 6 kostek z dorsza
  • 2 ciasta francuskie
  • 300 g pieczarek
  • 6 plastrów sera mozzarella
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 1 jajko

Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki, na nie mozzarellę. Boki ciasta kroimy na 4 paski z każdej strony (prawie do samej ryby) następnie paskami przykrywamy rybę tak aby paski nachodziły na siebie (patrz zdjęcie). Tak przygotowane paczuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem każdą z paczuszek i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
Pieczarkowy Tydzień 2016

Smacznego :)

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Bardzo ciekawa przekąska. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dorsza! Twój wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i polecam, obiad dla całej rodziny, nawet dla tych którzy rybę widzą tylko w panierce :P

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, bardzo lubię ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Finezyjnie wyglądają te pakieciki, a zawartość nader smakowita...

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)