Kremowe ciasto z ananasem. (bez pieczenia)

By 5/25/2016 , ,



Składniki:
  • 300 g herbatników
MASA ŚMIETANOWA
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 60 g żelatyny fix deserowej
  • 565 g ananasa w puszce (w kawałkach)
  • 2 łyżki cukru pudru
MASA BUDYNIOWA
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
MASA ŚMIETANOWA

Żelatynę miksujemy z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, dodajemy 100 ml syropu z ananasa i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą.
Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy kawałki ananasa i mieszamy łyżką.



MASA BUDYNIOWA

W garnku zagotowujemy 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka mieszamy z budyniami. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy na gładką masę następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.

Na dnie foremki o wymiarach 36x25 cm wykładamy herbatniki, następnie masę budyniową, znów herbatniki a na górę masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


Smacznego :)

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo smaczne to ciasto. Uwielbiam takie na zimno, tym bardziej teraz gdy jest taki upał.
    Krem budyniowy, herbatniki i ten krem z ananasem po prostu bomba.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda :) Na upał najlepsze ciasto na zimno razem z mrożoną kawą :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)