Karkówka pieczona z warzywami.
Składniki:
- 1 kg karkówki w plastrach
- 7 łyżek oliwy
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- granulowany czosnek, papryka ostra mielona, papryka słodka
mielona, pieprz czarny, rozmaryn, kolendra, majeranek, sól
- 3 duże ziemniaki
Oliwę wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy ze
wszystkimi przyprawami, mięso płuczemy i nacieramy przygotowaną marynatą -
wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w paski i
przekrawamy jeszcze na pół, cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniaki w plastry
(około 3-5 mm grubości).W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki posypujemy papryką słodką mieloną i kropimy oliwą(patrz zdjęcie), następnie wykładamy karkówkę i posypujemy papryką oraz cebulą(można polać jeszcze trochę oliwą).
Tak przygotowaną potrawę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez 1 godz. po tym czasie ściągamy folię i pieczemy
jeszcze 30 minut.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)