Szarlotka pod chmurką.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru + 2/3 szkl. do ubitych białek
- 5 jajek(4 żółtka+1 całe jajko)
- 1 kostka masła (miękkiego)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 7 dużych jabłek
Wszystkie sypkie produkty wysypujemy na
stolnicę(mieszamy łyżką), robimy dołeczek,wbijamy 4 żółtka i 1 całe jajko.
Masło kroimy na małe kawałki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy,
aż powstanie nam kula ciasta. Wkładamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie
obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i
posypujemy bułką tartą. Wyciągamy ciasto i kroimy na dwie części - jedną część
kruszymy i rozsypujemy na dnie blachy następnie wykładamy starte jabłka.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy już będzie szklista
wsypujemy 2 sypkie budynie(dobrze miksujemy).Wykładamy masę z białek na jabłka.
Drugą cześć ciasta kruszymy na sam wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 170
stopni piekarniku przez około godzinę(najlepiej sprawdzić patyczkiem,czy jest
upieczone).
Smacznego :)
2 komentarze
Taką szarlotkę bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)