Schab w ostrej marynacie.
Składniki:
- 1, 2 kg schabu bez kości
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu chilli
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty -
ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i
polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a
najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia
żaroodpornego i podlewamy wodą (ok. 5 mm) i polewamy roztopionym masłem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz.
Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo
pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym
ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)