Kluski śląskie.
Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i
przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy. Przekładamy do miski i
odstawiamy do wystudzenia, następnie rozdzielamy ziemniaki tak aby w misce
została 1/4 objętości ziemniaków wolnego miejsca, wsypujemy na to miejsce mąkę
ziemniaczaną i wbijamy jajko (patrz zdjęcie), dokładnie wyrabiamy masę aż
będzie jednolita (może być potrzebne wbicie dodatkowego jajka, wszystko zależy
od tego jak suche mamy ziemniaki). Następnie formujemy kulki, rozpłaszczamy w
ręce i robimy dziurkę.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej
się wody i gotujemy 2-3 minutki.
Smacznego :)
0 komentarze
Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)