Kluski śląskie.

By 1/17/2016 ,




Składniki:
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozdzielamy ziemniaki tak aby w misce została 1/4 objętości ziemniaków wolnego miejsca, wsypujemy na to miejsce mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko (patrz zdjęcie), dokładnie wyrabiamy masę aż będzie jednolita (może być potrzebne wbicie dodatkowego jajka, wszystko zależy od tego jak suche mamy ziemniaki). Następnie formujemy kulki, rozpłaszczamy w ręce i robimy dziurkę.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy 2-3 minutki.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)