Krem pieczarkowy.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 3 średnie ziemniaki
- 800 ml rosołu (przepis tutaj)
- 1 cebula
- estragon, pieprz, sól, czosnek granulowany
Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, ziemniaki
obieramy - płuczemy i kroimy w plasterki a następnie szatkujemy na mniejsze
kawałki (patrz zdjęcie). Cebulę kroimy w kostkę.
Kiedy już wszystkie składniki mamy
pokrojone, cebulę podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki
i smażymy aż nam trochę zmiękną - solimy i pieprzymy - jeszcze chwilkę
podsmażamy i przerzucamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, dodajemy
ziemniaki i gorący rosół - doprawiamy estragonem i czosnkiem. Gotujemy do momentu aż nam zmiękną ziemniaki,
przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Można od razu
przelewać na talerze lub z powrotem do garnka jeśli zupa podawana będzie
później.
Smacznego :)
1 komentarze
Absolutnie uwielbiam krem pieczarkowy ;)))
OdpowiedzUsuńZachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)
Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.
Pozdrawiam :)